STRIE

Čo sú strie

 

Strie a celulitída nie sú to isté! Strie sa z kože nedajú úplne odstrániť. Bývajú ojedinelé alebo početnejšie, užšie alebo širšie, zväčša 1-3 cm dlhé, uložené rovnobežne. Hneď po vzniku sú fialovo-červenej alebo svetloružovej farby. Časom zblednú, ale nezmiznú. Najčastejšie sa vyskytujú na bokoch, bruchu, prsiach a stehnách, môžu sa ale vyskytnúť aj na lýtkach, chrbte alebo rukách.

Ako vznikajú

 

Pri prudkom raste v puberte, pri náhlom pribratí, v tehotenstve, pri opakovanom nadmernom ťahu kože (napr. u športovcov), pri užívaní niektorých liekov. Strie nie sú len ženským problémom, trápia aj chlapcov v puberte a mužov.

Prvým varovným signálom býva pocit svrbenia, prípadne pnutia. S pribúdajúcim vekom koža prirodzene stráca elasticitu a stáva sa náchylnejšou na rôzne poranenia. Aj keď ste sa doteraz striám úspešne vyhýbali, vplyvom hormonálnych zmien alebo endokrinologických ochorení sa môžu vyskytnúť aj u vás.

Ako im predchádzať

 

Prevenciou je neustále zvláčňovanie a masírovanie problematických partií hydratačnými a zjemňujúcimi protistriovými prípravkami s ceramidmi, skvalénom, jojobovým, makadamovým, rakytníkovým a hroznovým olejom. Výborné sú olejové zábaly. Mimoriadne účinné sú látky získané z morského planktónu a morských rias. Spevňujúco pôsobia aj rastlinné výťažky zo sóje, pšenice, ovsa, kukurice, ryže, prasličky, chmeľu, bielej vŕby, hamamelisu viržínskeho, hlohu, hrabu, echinacey a deriváty vitamínov C, B5 a E.

Zhrňme si to

 

Zabrániť vzniku strií býva extrémne náročné, a to najmä, pokiaľ ste tehotná. Viete však pomerne účinne zabrániť najväčším škodám.  Krémy, gély či telové mlieka boli vytvorené práve s účelom zvýšenia prirodzenej elasticity pokožky a prevencie voči striám. Okrem toho je však dôležité kožu poctivo premasťovať. Hydratácia je skvelá vec, no najlepšie funguje v kombinácii s kvalitnými telovými olejmi, ako je mandľový, kokosový, jojobový a olivový. Špeciálna kozmetika môže obsahovať rôzne esenciálne mastné kyseliny a látky, ako je pantenol, vitamín A a E alebo kyselinu hyalurónovú, ktoré podporujú zdravie pokožky a hojenie rán.

Strie nie sú nebezpečné a môžu dokonca časom úplne zmiznúť. V rannom štádiu bývajú ružovej až tmavofialovej farby, neskôr blednú. Keďže neobsahujú pigment, nie je možné ich prirodzene opáliť.

Medzi rizikové skupiny patria ženy s bielou pokožkou, ľudia v nadváhou alebo rodinnou anamnézou, pacienti užívajúci kortikoidy a lieky viažuce na seba vodu, tínedžeri, tehotné ženy a ľudia bojujúci s jojo efektom.

Ak sa chcete vyhnúť ich vzniku, zbytočne sa neprepínajte. Aj bez zaťaženia svalov je pokožka dosť napnutá. Vplyvom silového cvičenia a zväčšenia svalov v kritických miestach môžete dosiahnuť jej prílišné preťaženie. Naopak, doprajte si radšej masáž. Tá dokáže prekrviť celé telo a zlepšiť tak zásobovanie kože potrebnými živinami.

Call Now Button