SLIMAČÍ MUCÍN

A JEHO ÚČINKY

Slimačí mucín sa stal populárnym vďaka množstvu benefitov, ktoré má pre našu pleť a taktiež preto, že je vhodný pre všetky typy pokožky.

Čo je to

Ide o výťažok zo slimačieho slizu, ktorý produkujú slimáky Helix Aspersa Maxima. Má skvelé hydratačné, ochranné, ale aj reparačné účinky. Slimačí sliz je zmesou účinných látok, vďaka čomu má široké spektrum účinkov a výhod. V produktoch býva označovaný ako Snail Secretion Filtrate (SSF) a je vyjadrený v percentách. Jedna štúdia uvádza, že už pri koncentrácií 8% má jeho výskyt v produktoch pozitívne účinky (hlavne proti starnutiu pleti).

Kto ho objavil

Slimačí mucín údajne používal už Hippocrates v starovekom Grécku na liečbu zápalov kože. Oficiálne bol objavený v 60. rokoch španielskym doktorom Dr. Rafaelom Abdadom Iglesiasom, ktorý si liečivé  účinky mucínu všimol náhodou, keď skúmal vplyv radiačnej terapie na nádorové bunky práve na slimákoch. Všimol si, že poškodené časti slimákov sa veľmi rýchlo uzdravili. Rozhodol sa preto otestovať vplyv slimačieho slizu na ľudskú kožu a dospel k záveru, že by to mohlo urýchľovať regeneráciu kože. Dnes je súčasťou veľkého množstva produktov a procedúr.

Účinné látky

Slimačí mucín obsahuje ingrediencie prospešné pre našu pleť, ako napríklad množstvo glykoproteínov, medených peptidov, alantoín, kyselina glykolová, kyselina hyalurónová, ale aj antibakteriálne látky.

  • ALANTOÍN – chráni, upokojuje a hydratuje pokožku, podporuje obnovu kožných buniek, chráni pleť pred škodlivými účinkami UV žiarenia.
  • KYSELINA GLYKOLOVÁ – patrí medzi AHA kyseliny, pôsobí ako chemický exfoliant (pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky).
  • KYSELINA HYALURÓNOVÁ – zlepšuje hydratáciu pleti tým, že na seba viaže vodu a zadržiava ju tak dlhšie v pokožke.

Kozmetika so slimačím mucínom

Značka Mademoiselle Agathe ako jediná s certifikovaným ekologickým chovom zbiera sliz manuálne s ohľadom na zvieratá. Slimáky počas zberu nijako netrpia, a preto môžu poskytnúť všetky výhody svojho slizu. Vykonané štúdie ukazujú, že pri ručnom zbere sa získava 2 až 3-krát kvalitnejší materiál ako pri zbere slizu mechanicky.

 Účinky

Slimačí mucín je doslova nabitý výživnými látkami, vďaka čomu má schopnosť zlepšovať všetko od hydratácie až po tvorbu kolagénu.

  • HYDRATÁCIA – obsahuje zvlhčujúce látky (napríklad kyselinu hyalurónovú), ktoré pleť hydratujú a podieľajú sa na obnove ochrannej kožnej bariéry.
  • ANTI-AGING  – je účinný proti starnutiu pokožky. Môže za to najmä kyselina hyalurónová, ktorá pleť hydratuje, čo následne znižuje výskyt jemných liniek a vrások. Kyselina hyalurónová taktiež zvyšuje produkciu kolagénu a elastínu, vďaka čomu pokožka vyzerá pevnejšie a mladšie. Produkciu kolagénu zvyšuje aj kyselina glykolová.
  • HOJENIE A REPARÁCIA – obsahuje množstvo zložiek (vrátane peptidov a proteínov), ktoré pomáhajú v hojení jaziev po akné (post-zápalovej hyperpigmentácií). Taktiež obsahuje kyselinu glykolovú, ktorá pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky. Tým sa uvoľňujú upchaté póry, čo zabraňuje tvorbe nových vyrážok. Slimačí sekrét má prirodzene antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú udržiavať baktérie spôsobujúce akné na uzde.
  • UPOKOJENIE – Jednou z kľúčových zložiek je alantoín, ktorý upokojuje podráždenú pokožku a stimuluje regeneráciu buniek.
  • VITAMÍNY A MINERÁLY – obsahuje množstvo výživných látok pre pokožku: protizápalový zinok, medené peptidy(zvyšujú produkciu kolagénu), vitamíny A a E (antioxidanty).

 

Môžete ho kombinovať s antioxidantmi (vitamín C), retinolom a ďalšími hydratačnými zložkami. V podstate so všetkým. Momentálne neexistuje dôkaz o tom, že by sa s nejakou ingredienciou nemohol kombinovať.

Call Now Button