VRÁSKY

Naša pleť obsahuje prirodzené látky ako sú koenzým Q10, kyselinu hyalurónovú, ureu, glycerín či ceramidy, ktorým vďačíme za to, že vyzeráme mladistvo, sviežo a pružne. Starnutím sa hladina týchto látok znižuje, výsledkom čoho sú jemné vrásky, strata objemu a pružnosti. Časom tiež ubúda množstvo podkožného tuku, pokožka sa stenčuje, pôsobí ochabnuto, stráca pekný vyhladený tvar.

Proces vzniku vrások začína už okolo 25. roku života najmä v okolí očí, kde je pokožka najtenšia. Od tohto veku sa pomaly znižuje tvorba kolagénu a elastínu (bielkoviny, ktoré dodávajú koži elasticitu a pružnosť) v priemere o 1,5% ročne a po 40. roku sa už netvoria takmer vôbec. Prvé voľným okom viditeľné jemné vrásky sa objavujú okolo 30 rokov najmä v okolí očí, kútikov úst a medzi obočím.

Na našu pleť pôsobia vonkajšie a vnútorné faktory, ktoré sa výrazne podpisujú pod celkový vzhľad pleti a vznik vrások:

  • UV žiarenie (ultrafialové žiarenie) – UV žiareniu je pokožka vystavovaná denne, predstavuje pre ňu obrovskú záťaž a výrazne prispieva k jej starnutiu. Preto je potrebné chrániť ju každý deň ochrannými prípravkami s OF (ochranný faktor).
  • Stres, fajčenie, alkohol, nesprávna životospráva či rôzne chemické látky, s ktorými prichádzame bežne do styku.
  • Zmena hladiny hormónov – veľkú rolu v starnutí pleti zohráva vekom sa znižujúca hladina hormónov. Tým sa spomaľuje aktivita buniek tvoriacich sieť elastických a kolagénových vlákien, pokožka sa stáva menej pevná a pružná, ochabujú kontúre tváre, objavujú sa vrásky v okolí očí, úst a medzi obočím.
  • Dedičnosť – za to, kedy a na akých miestach sa objavujú vrásky, môžu aj genetické predispozície.
  • Mimika – vznikajú opakovanými pohybmi najmä v okolí úst, očí a na čele pri usmievaní alebo mračení.

Podľa vzhľadu rozlišujeme 3 kategórie vrások, a to:

  • hlboké vrásky až hlboké ryhy – vznikajú najmä pri častom mračení – predovšetkým známa vráska hnevu medzi očami (glabella), ďalej sú to vrásky v dôsledku fajčenia alebo nechráneného slnenia, či vrásky nadobudnuté geneticky alebo prirodzeným starnutím.
  • stredne hlboké vrásky – vznikajú v hlbšej vrstve kože (dermis), sú viditeľné najmä pri mimických pohyboch, nie je jednoduché ich prekryť make-upom.
  • povrchové (jemné) vrásky – vrásky vo vrchnej vrstve kože (epidermis), ktoré nie sú veľmi viditeľné, dajú sa ľahko prekryť make-upom.
Call Now Button